Turecko: Medzi utopenými utečencami je 31 detí

06.09.2012 Celý región

Istanbul 6. septembra (TASR) - Viac ako polovicu zo 60 utečencov, ktorí sa dnes utopili pri západnom pobreží Turecka, tvorili deti. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na turecké úrady.

Utečenci prevažne palestínskeho pôvodu sa utopili, keď ich rybársky čln stroskotal na skalnatom pobreží Egejského mora v blízkosti prístavného mesta Izmir.

Na 15-metrovom člne sa plavila približne stovka ľudí, asi štyri desiatky dokázali doplávať k len asi 50 metrov vzdialenému brehu, alebo ich vytiahli z mora záchranári.

Podľa úradov tureckého okresu Menderes je medzi 60 obeťami 31 detí, vrátane troch bábätiek. Podľa svedectva tých, čo prežili, zostalo množstvo ľudí uväznených v podpalubí potopeného plavidla. Turecká polícia zatkla kapitána člnu a jeho pobočníka, ktorí nešťastie prežili.

Skupina utečencov sa podľa tureckých médií chcela za pomoci prevádzačov dostať z Turecka do Európskej únie, ich cieľovou krajinou bola zrejme Británia. Médiá sa rôznia v otázke národnosti utečencov: niektoré uvádzajú, že išlo prevažne o občanov Sýrie a Iraku.
 

Vyberte región